perjantai 9. marraskuuta 2012

Unelmasta tavoite: osa 1



Aloitan pienen blogisarjan siitä kuinka unelmasta tehdään tavoite. Lähdetään liikkeelle!

osa 1: Tavoitteen määrittely

Meillä on monenlaisia unelmia. Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät suuren osan päivästään vain haaveillen. Haaveillen kenties työpaikasta, autosta, paremmasta kunnosta tai vaikka kielitaidosta. Haaveilu kieltämättä tuo mukavan breikin arkeen, hetken voit jo kuvitella miltä se tuntuu ikäänkuin olisit saavuttanut nuo asiat. Hetkinen, jos voit kuvitella miltä se tuntuu kun olisit jo saavuttanut nuo asiat, voisitko myös kuvitella MITEN saavuttaisit nuo asiat? Itse määrittelen unelman siten, että se on tavoite ilman suunnitelmaa. Sillä hetkellä kun kirjoitat haluamasi asian ylös, teet suunnitelman ja suoritat ensimmäisen aktiviteetin asian saavuttamisen eteen, unelma muuttuu tavoitteeksi.

Ei ole aivan yhdentekevää, miten määrittelet tavoitteen. Heikosti muotoillut tavoitteet saattavat olla enemmän rajoitteita kun eteenpäin vieviä voimavaroja. Sinun tulee tietää tarkasti mitä haluat saavuttaa ja muotoilla se positiivisesti, mitä asiaa kohti haluat mennä. Esimerkki: "En halua olla huonokuntoinen." Kuullostaa hyvältä tavoitteelta ajatuksena, mutta tavoite kannattaa kenties muotoilla toisin. Usein tahdomme muotoilla tavoitteet siten, että haluamme pois nykytilasta. Tavoitteen määrittelyn kannalta pois asioista -mentaliteetti ei ole kovin tehokasta. Aivot eivät osaa käsitellä negaatioita. "En halua olla huonokuntoinen" tulkitaan aivoissa siten, että teet mielikuvan, kenties tunnet ja kuulet millaista on olla huonokuntoinen. Sen jälkeen vedät mielessäsi rastin mielikuvan päälle ja ajattelet että niin, tuota en halua. Eli käytännössä, ainut asiantila mitä vahvistat on se mitä et halua.  Voisi rinnastaa tilanteeseen, että astut taksiin ja sanot kuskille "en tahdo rautatieasemalle, en tahdo Linnanmäelle, en tahdo satamaan..." Sen lisäksi, mistä tiedät että milloin et olisi enää huonokuntoinen? Mitä tarkoittaa huonokuntoinen? Aivot tarvitsevat toiminnalle suunnan. Hyvin muotoiltu tavoite saattaisi kuulua seuraavasti: "Haluan juosta 10 kilometriä 45 minuutissa." Näin muotoiltu tavoite antaa jo viitteen mitattavasta aktiviteetistä ja se on muotoiltu kohti tavoitetta, ei poispäin nykytilasta.

Toinen esimerkki: "Haluan tulla rikkaaksi." Muotoiltu jo kohti positiivisuutta, mutta mitä rikkaus tarkoittaa? Onko rikkaus aineellista omaisuutta vai jotain muuta? Jos rikkaudella tarkoitat rahaa, paljonko rahaa määrittelet rikkauteen vaadittavan?

Tuli mieleen tapahtuma tässä taannoin. Odottelin junaa saapuvan laiturille ja nuorehko päihtynyt herrasmies tuli pyytämään minulta euroa.
- Euroa?
- Joo, heitä yks euro
- Siis yhden euron? Oletko varma että kaikki mitä tarvitset on yksi euro?
- Joo!
- Odotas mä katson..(avasin lompakon ja pläräsin seteleitä)...joo, sori, ei minulla ole tässä kuin vitosia ja kaksikymppisiä.
- (katsoo minua hölmistyneenä) Nii siis..
- Elämä antaa sinulle juuri sen, mitä siltä pyydät.
- (vielä enemmän suu auki)
- (minä katson häntä)
- (kääntyy ympäri ja kävelee pois)

=)

Määrittele tarkasti mitä haluat, älä enempää tai vähempää, ja muotoile se positiivisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti