keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Herra AutopilottiMe ihmiset touhuilemme päivät pitkät kaikenlaista, välillä tuntuu että suurimman osan päivästä kuljemme ikäänkuin autopilotilla tekemässä niitä samoja asioita, joita olemme aina ennenkin tehneet. Ja monesti se on hyvä asia. Sinun ei tarvitse kuluttaa aikaa ja energiaa siihen että pitäisi joka kerta erikseen miettiä miten avaat oven. Ei tarvitse miettiä kuinka liikennevaloissa toimitaan eikä tarvitse opetella kävelemään joka päivä uudestaan. Toisaalta, joskus pinnan alle kurkistaminen saa huomaamaan sen, kuinka kaavamaisesti tahdomme asioita tehdä vain täyttääksemme toiminnan takana olevan positiivisen aikeen.
Mikä yhdistää kaikkea käyttäytymistäsi ja tekemistäsi? Tuskin kukaan tekee asioita siksi, että niiden tekemisestä tulisi itselle huono olo tai lopputulos olisi jotenkin muuten epätoivottava. Kaiken käyttäytymisen ja toiminnan taustalla on positiivinen aie. Työn tekemisen taustalla on ajatus kenties perheen ja oman hyvinvoinnin turvaamisesta taloudellisesti, harrastuksien taustalla voi olla aie rentoutumisesta, hauskanpidosta tai kunnon kohottamisesta. Joskus tuo aie voi olla meiltä itseltämmekin piilossa, ennenkuin lähdemme tarkemmin pohtimaan miksi teen niitä asioita joita teen. Käyttäytymisemme ja tekemisemme on vain väline saavuttaa tuo taustalla piilevä positiivinen aie. Olisi vaikea uskoa, että tupakointia harjoittava henkilö tupakoi vain siksi, että toivoo saavansa keuhkosyövän ja kuolevansa kivuliaan ja hitaan kuoleman. Tupakointi toimii välineenä jonkun positiivisen aikeen saavuttamiselle, kuten kenties rentoutuminen tai hetki aikaa itselle ja omille ajatuksille. Tupakoinnin lopettamiseen eivät tahdo tepsiä muistutukset tupakoinnin haitoista, koska niiden välttäminen ei ole ollut toiminnan motivaationa alunperinkään. Mitä jos löytyisi keino täyttää tuo sama positiivinen aie välineellä joka on terveellisempi, edullisempi ja vähemmän aikaa vievä? Olisiko muutoksen tekeminen helpompaa? Mitä kaikkea voisit halutessasi itsessäsi muuttaa, jos pysähdyt hetkeksi pohtimaan positiivisia aikeita toimintasi taustalla? Voisitko saavuttaa nuo samat asiat jollain muulla, kenties nopeammalla, hauskemmalla ja mielenkiintoisemmalla välineellä?

Sama pätee myös ympärilläsi oleviin ihmisiin. On aina vaikeampi mielessään tuomita muiden ihmisten tekoja, kun miettii ensiksi minkä positiivisen aikeen henkilö on pyrkinyt toiminnallaan täyttämään. Toisten valitsemat välineet eivät välttämättä ole omasta mielestämme tilanteeseen nähden parhaita mahdollisia, mutta ymmärrys taustalla olevasta aikeesta auttaa meitä näkemään maailmaa myös muiden ihmisten silmin. Huomaat, kuinka pystyt kommunikoimaan paremmin ja ehdottamaan ratkaisuvaihtoehtoja nopeammin, kun tunnistat millaisesta aikeesta käsin tuttavasi “operoi”.

Kaikkea ei tarvitse kyseenalaistaa. Liikaa asioita ei kannata miettiä. Joskus voi olla kuitenkin hyödyllistä tuumia, miksi minä teen sitä mitä teen, mikä on minun positiivinen aikeeni? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti