maanantai 29. lokakuuta 2012

Unesta


Hurahdin tutkimaan yöuniani uudelleen kesällä. Kirjaimellisesti,sain hassun yhteensattuman kautta käteeni Anne Lindholm Kärjen kirjan Uni tuntee sinut.
Useampi vuosi sitten koin muutaman kerran kokemuksen siitä että että tiedän nukkuvani ja näen unta, jota pystyin jopa ohjailemaan. Tästä heräsi melkoinen kiinnostus alitajunnan kummajaiseen ja siihen mitä se yöllä oikein puuhastelee. 
Jos aiemmin muistin näkemiäni unia ehkä kerran viikossa, nyt muistan aamulla useita 2-6 uneen.
Olen myös iltaisin kevyessä transsissa vähänkuin pyytänyt että " Tänä yönä haluan että alitajunta käsittelee asiaa x".
Unet ovat ihania! Kaikkea muuta , kuin selkeitä. Järjellä tai logiikalla ei ole mitään tekemistä unissa!
Kun oppii tulkitsemaan unen symboliikkaa, on helpompi päästä jyvälle siitä mitä itse käsittelee.
Ihmettelin itse esimerkiksi miksi vanha ja homeinen kylmä laukku ilmestyi uneeni, ja vieläpä erään henkilön kanssa ketä en ole aikoihin nähnyt. Ymmärsin tutkia mitä nuo elementit symbolisoivat minulle. Unen tunnelma oli ylipäätänsä jännän väreilevä. tuolloin.Vanhan kylmälaukku symbolisoi minulle mm. järjestystä, jotain joka kulkee aina mukana, kuvitteellista turvallisuutta. Henkilö taas, joka unessa kantoi kylmälaukkua symbolisoi minulle vahvuutta ja kunnioitan tätä henkilöä monellakin osa alueella. Unen näkemisen aikaan minun oli todellakin hyvä luopua ja irroittaa monesta kuvitteellisesta turvasta ja järjestyksestä, ja se luonnostaankin mieltä vähän ärsyttää, mutta se ei todellakaan ole vaarallista :)Jos haluat tutustua uniisi tarkemmin , suosittelen että aloitat siitä että harjoittelet niiden muistamista.
Kokeile seuraavaa vaikkapa viikon ajan ( ja kerro miten meni :) )

1. Kun menet nukkumaan ota muutama syvä hengitys. Hengitä sisään laskien hitaasti neljään, pidätä hengitystä hetki ja puhalla suun kautta ulos - laskien neljään. Toista 2-4 kertaa.
2. Sano itsellesi mielessä " Tänä yönä nukun hyvin ja muistan aamulla niitä uniani, joita minun on hyvä muistaa nähneeni".
3. Anna itsesi nukahtaa.
4. Aamulla kun heräät kirjoita heti uniasi ylös, vaikka vain avain sanoja. Kirjoita mitä unessa tapahtui, ketä siellä oli, millainen oli unen tunnelma, yms. Avain sanatkin riittävät alkuun. Unet alkavat unohtua hyvin äkkiä, sen takia aamulla heti niiden kirjaaminen ylös on olennaista.
5. HYVÄ! Kun toistat tätä alat muistamaan ja tiedostamaan uniasi paljon paljon paremmin.
Analysointi tai liika unien tonkiminen on turhaa, suhtaudu sen sijaan asenteella että " VAU, tällästä mun alitajunta puuhailee öisin kun nukun".

Teen joskus postauksen siitä miten voi  helpottaa nukahtumistaan vaikkapa NLPn keinoin.
Huomaan omista unistani ja siitä miten nukun vastauksen kysymykseen " miten minulla menee?"
Kun voin hyvin, nukahdan kuin nappia painamalla klo 21-22 holleilla ja herään omien jalkojeni innostuneeseen vatkaukseen klo 4-6 aikaan. Kun herään olen virkeä ja täynnä energiaa. 
Tämä paletti on täysin toisin, jos mieli tai keho stressaa. Viime talven kehoni oli stressaantunut. Nukahtaminen oli vaikeaa ja herääminen oli kuin olisi kahlannut liisterissä. Vihaan herätä väsyneenä, mutta mikään ei ole ihanampaa kuin herätä aamulla virkeänä.Unen tarve on muuten vähentynyt hurjasti sitä myötä kun olen voinut ns. henkisesti paremmin.Toki ruokavaliolla on myös äärimmäisen iso vaikutus. Kehoa ja mieltä ei voi koskaan erottaa näissä asioissa, se on selvä. Stressaantuneena pyörittelin yöt mielessäni kauhuskenaarioita ja pyöriskelin pedissä. Kun olin masentunut vihasin aamuja kun piti herätä " todellisuuteen".

Vielä 5 vuotta sitten " nukuin". Eli olin kyllä unessa, mutta en juurikaan palautunut, koska kaikki energia taisi mennä kehon korjaamiseen ja mielen rauhoittamiseen. Unessa ei niinkään se määrä vaan LAATU. Tämä laatu teema pätee kyllä niin moneen muuhunkin asiaan. Ravintoon, ihmisiin ympärillä, yms, yms. 

Mitä ihan oikeasti tarvitsee? Entä mitä mieli kuvittelee tarvitsevansa?

Hyviä syviä unia :)


2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Tässä on ollut monenlaista haastetta viime aikoina, joten aion kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä! Kerro mitä huomaat :)
    Syvähengitykset itsessään jo ovat mailman helpoin ja nopein keino palauttaa itsensä hetkeen.

    VastaaPoista